Samen lezen in oostende

Maandag 15 februari 2016, 14u – begeleidster Carine Maeckelberghe  start zo dadelijk haar 3de reeks van vijf Samenleessessies in bibliotheek Kris Lambert.  Er liggen 13 exemplaren van “Samen sterke verhalen vertellen” klaar; de bladwijzer bij pagina 333. Er werden ook 13 kopieën van het bijhorende gedicht gemaakt. De ervaring leert dat poëzie moet rijpen, gekauwd en herkauwd moet worden.

De inschrijvingen liepen vlot binnen. Een paar nieuwe gezichten maar ook Hilde, Sonja, Mieke, Monik, Guido, … Zij zijn het er unaniem over eens: “Samen lezen: dat smaakt naar meer!”. Luisteren naar een verhaal  vinden zij op zich al een heel aangename en rustgevende ervaring, maar het unieke concept van Samenlezen maakt dat er zich telkens een nieuwe wereld openvouwt vol interessante gedachten en nieuwe standpunten.

Ondertussen werd vorige week de tweede reeks Samenleessessies voor anderstaligen afgerond. De groep – begeleid door Dirk Verstraete –  was kleiner en varieerde, soms waren er 3 deelnemers, een andere keer 7.  Het kiezen van teksten was niet evident, de basiswoordenschat van de samenlezers varieerde soms sterk. Heel fijn was dat verschillende groepsleden bereid waren om een stuk hardop voor te lezen. Voor Lili, Estelle, Cecile, Anastasia en Rejane waren de Samenleessessies veel meer dan een oefensessie Nederlands. De diverse achtergrond van deelnemers zorgde voor boeiende gesprekken, of het nu over grootmoeders, geschenken, een eerste lief of een gevangeniskamp en geheimen bewaren ging.

Het concept van Samenleesgroepen zit alvast stevig gebeiteld binnen de werking van de bibliotheek. Begeleidster Mia Kluysse zorgt voor de coördinatie, fungeert als back-up en begeleidt occasionele Samenleessessies binnen- en buitenshuis. Ook Dirk verkent binnenkort nieuwe terreinen buiten de muren van de bibliotheek.  Het dagcentrum De Take (dat steun biedt aan maatschappelijk kwetsbare jongeren en hun gezinnen) wil tijdens het inloopmoment op maandagmiddag het concept van een samenleesgroep uittesten.

14u15: de samenlezers komen toe.  Het wordt genieten met “Het mooiste boek van de wereld” van Eric-Emmanuel Schmitt en “Spreken” van Elvis Peeters.


Reacties

1 reactie op “Samen lezen in oostende”

  1. “Het mooiste boek van de wereld” van Eric-Emmanuel Schmitt heeft ook in mijn OKRA-leesgroep succes geoogst. Zojuist vertelde een 80-jarige deelneemster mij dat ze nog dikwijls dacht aan wat er nu wel op dat blaadje zou kunnen gestaan hebben en wat de schrijver in gedachten had. Toch is het al meer dan een maand geleden dat we deze tekst gelezen hebben. Met gedichten gaat het inderdaad wat moeilijker. Goed idee om deze toch nog eens af te drukken om mee te geven.

    Ik ga dat ook proberen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *