Lezen voor en met jongeren in de klas

Samen lezen we in het vierde jaar aso THE FAULT IN OUR STARS van John Green
over de liefde tussen 2 jongeren met kanker.

Er zijn er die het boek al hebben gelezen, in het Engels of in het Nederlands en die de film al hebben gezien, dus we vertrekken met heel wat vooroordelen. A tear jerker. Is er niks vrolijkers? A girl’s book. Kan het niet wat spannender?

In het eerste voorleesuur moet alvast een en ander worden verduidelijkt. Dit is niet het verhaaltje voor het slapengaan. Dus we lezen mee of luisteren en lezen dan nog zelf een stukje verder.

We pakken de draad weer op de volgende week in het tweede voorleesuur. Dit keer zijn ook de sceptici voor de zaak gewonnen en wordt er een uur lang stil meegelezen of geluisterd.

Of ze al dan niet verder gelezen hebben voor het volgende voorleesuur wordt niet gecontroleerd. De meeste komen vertellen dat ze dat echt wel hebben gedaan.

In het vierde voorleesuur lezen we samen het boek uit. Er moet geen samenvatting worden gemaakt. Er moet niets worden opgezocht over de auteur. In een klasgesprek leest iedereen een stukje van het verhaal voor of citeert een ‘quote’ die om een af andere reden bijzonder was. Dan wordt uitgelegd waarom juist daarvoor werd gekozen.

Die gespreksronde levert boeiende filosofische beschouwingen op over leven en dood en over ‘the afterlife’. De romantici leveren zich over aan ontroerende momenten. Er is veel respect voor gevoelens en interesses. En er is de vraag naar meer van dit soort gesprekken.

De jongeren hebben in het Engels een boek gelezen. Daarvoor werden drempels overwonnen. In het Engels hebben ze opinies en gevoelens kunnen verwoorden. Ook daarvoor hebben ze zich moeten inspannen. Maar het is hen gelukt. Ze mogen fier zijn op zichzelf. Dat zijn ze ook wanneer hen dat wordt gezegd.

The Love Song of J. Alfred Prufrock van T.S.Eliot kunnen ze uit het boek citeren wanneer de liefde op hun pad komt. Over ‘The Red Wheelbarrow’ van William Carlos Williams dat Hazel in de ambulance aan Gus voordraagt gaan we het nog eens samen hebben.

Eliane De Moor


Comments

0 responses to “Lezen voor en met jongeren in de klas”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *