Jouw verhaal telt

Samen Lezen in de ouderenzorg 

Cera ondersteunt Het Lezerscollectief en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen om in 2022 en 2023 nieuwe leesbegeleiders te engageren, specifiek gericht op woonzorgcentra, centra voor dagverzorging of -opvang in Vlaanderen en Brussel. 

Samen Lezen, een initiatief van Het Lezerscollectief, versterkt het leesplezier, maar ook het samenzijn en welbevinden. 

Anders dan in traditionele leesgroepen, waar de deelnemers vooraf al een boek hebben gelezen, wordt bij Samen Lezen de tekst (kortverhaal, poëzie) op het moment zelf hardop voorgelezen, om tussendoor en nadien lees- en luisterervaringen met elkaar te delen. In een vijftiental Vlaamse woonzorgcentra werd Samen Lezen al eerder georganiseerd, zoals op de foto (WZC Capenberg-Huize Stracke). Via leesgroepen komen groepen van maximaal 10 deelnemers samen, op een gezellige plek met een kopje koffie en een koekje. De bewoners, ook mensen met dementie, beleven er plezier aan.

Teksten en verhalen roepen dikwijls sterke emoties en oude herinneringen op en helpen de luisteraars om zelf met hun verhaal te komen. Via het project DCUM (op uitnodiging van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) maakten we een filmpje over het Samen Lezen.

Op dit moment hebben we 24 leesbegeleiders opgeleid. We volgen hen op, nodigen hen uit op een terugkomdag, bekijken hoe we de methodiek maximaal kansen geven binnen kwalitatieve ouderenzorg. Het symposium JOUW VERHAAL TELT, gepland op 20 februari 2024 in Affligem, brengt, naast interessante keynotes en de kans om zelf aan een sessie Samen Lezen deel te nemen, ook uitgebreid verslag over de leerrijke ervaring 2021-2023.

Wie

Een jury van experten selecteerde voor 2022 deze twaalf nieuwe leesplekken:

  • In Antwerpen: woonzorgcentrum Czagani (Broechem) en centrum voor dagverzorging Ten Kerselaere (Heist op den Berg)
  • In Vlaams-Brabant: centrum voor dagverzorging De Wingerd (Leuven) en woonzorgcentra De Kouter (Blanden), Henri Vander Stokken (Pepingen), Annuntiaten (Heverlee), Herfstvreugde (Londerzeel)
  • In Oost-Vlaanderen: woonzorgcentra Sint Franciscustehuis (Brakel), De Populier (Geraardsbergen), De Vlamme (Zottegem), Hof ter Boonwijk (Sint-Gillis-Bij-Dendermonde)
  • In West-Vlaanderen: woonzorgcentrum Zorgcampus Langemark-Poelkapelle                                                    

Eind 2022 lanceerde Cera, i.s.m. Het Lezerscollectief en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een tweede oproep. Deze leesbegeleiders krijgen een driedaagse vorming en gaan vanaf de maand mei effectief aan de slag.

Een jury van experten selecteerde deze 12 nieuwe leesplekken:

  • In Antwerpen: vzw Consolata regio Putte, vzw Carolus Mayerhof Mortsel, WZC De Regenboog Zwijndrecht
  • In Vlaams-Brabant: WZC Sint Bernardus Bertem
  • In West-Vlaanderen: OLV Gasthuis vzw Poperinge, WZC Curando West Brugge
  • In Oost-Vlaanderen: Familiezorg Oost-Vlaanderen, IKOO vzw Dendermonde, WZC den Anker Serskamp Wichelen,
  • In Limburg: Seniorenvoorzieningen HOGEVIJF Hasselt, WZC Het Perrehof in Peer
  • in Brussel: Familiehulp vzw Sint-Jans-Molenbeek

Pers

Radio 1

Onderzoek