Jouw Verhaal Telt

Wat?

JOUW VERHAAL TELT bundelt het Samen Lezen in de ouderenzorg 

Cera ondersteunde Het Lezerscollectief en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen om in 2022 en 2023 nieuwe leesbegeleiders te engageren en op te leiden, specifiek gericht op woonzorgcentra, centra voor dagverzorging of -opvang in Vlaanderen en Brussel. 

Samen Lezen, een initiatief van Het Lezerscollectief, versterkt het leesplezier, maar ook het samenzijn en welbevinden. 

Anders dan in traditionele leesgroepen, waar de deelnemers vooraf al een boek hebben gelezen, wordt bij Samen Lezen de tekst (kortverhaal, poëzie) op het moment zelf hardop voorgelezen, om tussendoor en nadien lees- en luisterervaringen met elkaar te delen. In een vijftiental Vlaamse woonzorgcentra werd Samen Lezen al eerder georganiseerd, zoals op de foto (WZC Capenberg-Huize Stracke). Via leesgroepen komen groepen van maximaal 10 deelnemers samen, op een gezellige plek met een kopje koffie en een koekje. De bewoners, ook mensen met dementie, beleven er plezier aan.

Teksten en verhalen roepen dikwijls sterke emoties en oude herinneringen op en helpen de luisteraars om zelf met hun verhaal te komen. Via het project DCUM (Dementia in cultural mediation) maakten we op uitnodiging van het Expertisecentrum een filmpje over het Samen Lezen.

Het symposium op 20 februari 2024 sloot de eerste fase van JOUW VERHAAL TELT af. In bijgevoegde brochure lees je over de ervaringen die we hebben gedeeld, laten we de keynotesprekers aan het woord en ontvouwen we de plannen om het Samen Lezen verder uit te rollen binnen de ouderenzorg en meer specifiek binnen de zorg voor personen met dementie. 

PDF brochure

Onderstaande film geeft kort weer wat Samen Lezen is. Het werd gemaakt in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in het kader van het DCUM-project: Dementia and Cultural Mediation.

Prof. Dr. Dirk De Wachter is fan van het Samen Lezen en de werking van Het Lezerscollectief. In onderstaand filmpje legt hij uit waarom.

Onderzoeker Jan Steyaert (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) vertelt over zijn ervaring met Samen Lezen en het belang ervan.

(Een bijzondere) methodiek

Wat Samen Lezen zo bijzonder maakt, wist Dirk Elsen mooi te capteren in een filmpje dat op een heel organische manier vertelt wat Samen Lezen doet en betekent voor de deelnemers.

We volgen Magda Embrechts in het bijzonder en haar zoon (mantelzorger) Johan Terryn. 

Dr. Jan Raes, psychiater en mede-oprichter, is overtuigd en ontroerd. Samen met Dirk Terryn bekijkt hij het filmpje grondig en belicht enkele kwaliteiten van het Samen Lezen vanuit het beeldmateriaal.

Ambassadeurs

 Rik Holvoet, vrijwilliger (Mortsel):

“Samen Lezen is altijd een spannend avontuur. Je kan het vergelijken met een autorit in de spits: je weet wanneer je vertrekt en hoe, maar nooit wanneer of hoe je zal aankomen. En je weet ook niet wat je onderweg zal tegenkomen, maar alleszins niet de ergernissen van het verkeer…” (lacht)

“De omgang met mensen in het NU-MOMENT maakt me enorm enthousiast. Het is bijzonder om te voelen hoe ze in het hier-en-nu genieten. De dankbaarheid vanuit het samen beleven van een verhaal lees je in een blik, door enkele woorden of soms zelfs door een applaus.”

“Het mooiste moment dat ik mij herinner was toen een vrouw vanuit een tekst over liefde vertelde over het overlijden van haar twintigjarige zoon. Die een hele tijd geleden gestorven was aan kanker. Ze beschreef zo sterk hoe haar kind nog in haar woonde.”

In 2022 en 2023 werden telkens twaalf nieuwe leesplekken geselecteerd, elk met hun leesbegeleider. 24 ambassadeurs van het Samen Lezen, toegepast in hun eigen context en vanuit hun eigen mogelijkheden. Als personeelslid of als vrijwilliger, vanuit een woonzprgcentrum of een centrum voor dagverzorging of -opvang. 

Neem contact met ons op. Misschien kan je eens op bezoek gaan. Misschien kan er zelfs een leesbegeleider langskomen om over de eigen ervaringen te vertellen. 

  • In Antwerpen: woonzorgcentrum Czagani (Broechem), centrum voor dagverzorging Ten Kerselaere (Heist op den Berg), vzw Consolata regio Putte en vzw Carolus Mayerhof (Mortsel)
  • In Vlaams-Brabant: centrum voor dagverzorging De Wingerd (Leuven) en woonzorgcentra De Kouter (Blanden), Henri Vander Stokken (Pepingen), Annuntiaten (Heverlee), Herfstvreugde (Londerzeel) en WZC Sint Bernardus Bertem
  • In Oost-Vlaanderen: woonzorgcentra Sint Franciscustehuis (Brakel), De Populier (Geraardsbergen), De Vlamme (Zottegem), Hof ter Boonwijk (Sint-Gillis-Bij-Dendermonde), Familiezorg Oost-Vlaanderen, IKOO vzw Dendermonde en WZC den Anker Serskamp Wichelen en WZC Sint-Jozef (Assenede)
  • In West-Vlaanderen: woonzorgcentrum Zorgcampus Langemark-Poelkapelle, OLV Gasthuis vzw Poperinge en WZC Curando West Brugge
  • In Limburg: Seniorenvoorzieningen HOGEVIJF Hasselt, WZC Het Perrehof in Peer
  • in Brussel: Familiehulp vzw Sint-Jans-Molenbeek

Ilse Anssens (Sint Franciscustehuis Brakel) zet als referentiepersoon dementie in op Samen Lezen. Davy D’Halluin van CM maakte een mooie reportage van leessessie voor het gezondheidsmagazine Leef.

Warme Buurten

Marita Berghman volgde de opleiding in 2022 en nodigde Het Lezerscollectief in 2023 uit voor een opleiding op maat in de gemeente Londerzeel.  Zes leesbegeleiders zijn er aan de slag.

Internationaal

Het Lezerscollectief is officiële partner van The Reader voor ons taalgebied. Katie Clark, de huidige directeur van de organisatie, begon haar eigen leespraktijk ook bij personen met dementie. Ze vertelt erover tijdens ons studie- uit uitwisselingsbezoek in mei 2023.

“Wij zijn vanuit The Reader hier in Liverpool bijzonder verheugd om samen met Het Lezerscollectief te kunnen werken. We vinden het heel fijn om alles over jullie schitterende werk te mogen horen,  hoe jullie ook gedichten en verhalen naar de zorg- en dagcentra in jullie regio nemen, zodat jullie meer en meer mensen met ‘Samen Lezen’ kunnen bereiken. Het is ook onze mening dat dit vandaag de dag meer dan ooit nodig is.
We zijn dus heel blij en opgetogen om deze connectie met jullie te kunnen maken en wij kijken er naar uit om in de toekomst nog meer over jullie fantastische inspanningen te weten te komen.”

Katie Clark, directeur Literatuur 
The Reader. International centre for Shared Reading, Liverpool

Naast de ervaring en het onderzoek van The Reader is Het Lezerscollectief ook zelf betrokken partij in het grootschalige Europese onderzoeksproject ELIT (2020-2024). Lees een van de onderzoeksartikels bij ‘publicaties en rapporten’

Partners

Pers

Radio 1

Terugkomdag Jouw verhaal telt 2022

Terugkomdag Jouw verhaal telt 2023

Poëziekrant 2021

Dementie in Thuis